Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 οι μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων έλαβαν μέρος σε συναρπαστικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Η πρωτοβουλία του Διευθυντή του σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, που υλοποιήθηκε από τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, είχε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και βίντεο, οι μικροί πράκτορες της ανακύκλωσης έμαθαν για βασικές έννοιες όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση και η διαλογή στην πηγή. Ταυτόχρονα, εξοικειώθηκαν με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων για την προστασία του πλανήτη μας.

Η δράση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί! Με παιχνίδια γεμάτα ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, τα παιδιά έβαλαν σε εφαρμογή τις γνώσεις τους. Στο “κρυμμένος θησαυρός των σκουπιδιών”, ανακάλυψαν ότι τα “άχρηστα” υλικά κρύβουν μια αξία που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Παράλληλα, με παιχνίδια μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες όπως η φαντασία και η ομαδικότητα.

Οι μαθητές  επιβραβεύτηκαν από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ με χάρακες, μολύβια, γόμες, ξύστρες, τσάντες και καπέλα. Επιπλέον, έλαβαν ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ώστε να μοιραστούν τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους με οικογένεια και φίλους.

Ο στόχος της δράσης ήταν ξεκάθαρος: η καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευθύνης στους μαθητές, ώστε να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η εκπαίδευση των νέων αποτελεί το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον.